MAGÁNRENDELÉS

DR. FAZEKAS KATALIN

Debrecen, Ötvenhatosok tere 3.

A rendelés időpontja:
Kedd: 16:00-18:00 óra között
Előjegyzés: +36 30 414 0546
gyermekortopedia@gmail.com

DR. SZEVERÉNYI CSENGE

4032 Debrecen, Ötvenhatosok tere 3.

A rendelés időpontja:
Szerda: 16:00-18:00 óra között
Előjegyzés: +36 30 985-8749
szeverenyi@gyermek-ortopedia.hu

Csípőszűrés ultrahanggal


Ultrahanggal végzett csípőszűrés a csípőficam és a fejletlen csípő korai felismerésére


Csipőszűrés

A fizikális és ultrahang vizsgálatot is tartalmazó csípővizsgálatra várjuk a babákat nem csak Debrecenből, hanem a régió minden településéről, Nyíregyházáról, Mátészalkáról, Fehérgyarmatról, Miskolcról, Karcagról, Sátoraljaújhelyről, Szolnokról!

A csípőszűrés javasolt időpontja a gyermek 6 hetes korában van!

A jelenleg érvényben levő szakmai protokoll alapján a veleszületett csípőficam szűrését minden baba esetén a háziorvosnak szükséges elvégeznie a gyermek 1 hetes, 3 hetes és 4 hónapos korában. Amennyiben a háziorvos eltérést észlel, vagy a gyermeknél csípőficamra hajlamosító kockázati tényező áll fenn (farfekvés, farfekvéses szülés, családban már volt csípőficam), a gyermeket ortopédiai vizsgálatra kell, hogy küldje. Az ultrahanggal végzett csípőszűrés hivatalosan nem része a gyermek vizsgálatának.

Több országban, köztük elsőként Ausztriában azonban már igazolták, hogy a gyermekek 6-8 hetes korában elvégzett ultrahang-vizsgálattal sokkal nagyobb biztonsággal igazolható a csípő rendellenes fejlődése. Vannak esetek, amikor még a gyermekortopédiában jártas szakorvos sem tudja fizikális vizsgálattal kimutatni az eltérést, azonban az ultrahanggal végzett vizsgálat egyértelműen igazolja azt.

A korán felismert csípőficamok az esetek legnagyobb részében időben elkezdett kezeléssel gyógyíthatók. Általában minél hamarabb kezdjük el a csípő kezelését, annál rövidebb ideig tart a kezelés, és annál hatékonyabb. Ezért fontos, hogy a csecsemőket már 6-8 hetes korban, lehetőleg ultrahangvizsgálat végzésében jártas gyermekortopédushoz vigyük.

A régiónkban már évtizedek óta alkalmazott gyakorlatot követve a 6-8 hetes korban csípőszűrésre érkező gyermekek csípőjének ultrahangvizsgálatát magánrendeléseinken a rizikótényezőktől és a fizikális vizsgálat eredményétől függetlenül mindenkinél elvégezzük.

Mit szükséges a vizsgálatra hozni?

A vizsgálatra érdemes egy textilpelenkát hozni, amelyre a csecsemőt fektetni lehet, és amely az ultrahangvizsgálat közben is megkönnyíti a gyermek forgatását.

Mivel a vizsgálathoz a gyermekről levesszük a pelenkát, annak cseréjére is szükség lehet.

Hogyan történik a vizsgálat?

Csípőszűrés során fizikális vizsgálat és ultrahangvizsgálat is történik.

A gyermek deréktól lefelé való levetkőztetése után rendszerint az ultrahangvizsgálattal kezdünk, kihasználva a gyermek nyugodtságát, türelmét. A speciális fektető-ágyban a gyermek standard módszerrel könnyen, gyorsan vizsgálható. A vizsgálat során nem csak azt nézzük, hogy a csípő teljesen ficamos-e, hanem azt is, hogy a csípőízület csontos és a porcos része megfelelő fejlettségű-e.

Fizikális vizsgálattal ellenőrizzük az ízület stabilitását, valamint a csípő körüli izmok kötöttségét, szimmetriáját. A fizikális vizsgálat során a csípő mozgatása a gyermek számára semmilyen fájdalommal nem jár.

Hogyan történik a kezelés?

A kezelés a talált elváltozás súlyosságától függ. Enyhébb esetekben rugibetét vagy terpeszpelenka használata elegendő lehet.

Súlyosabb esetekben Pavlik szíjat, vagy Tübingeni ortézist helyezünk fel, melyek viselése a babák számára szintén fájdalmatlan.

Ha a csípőficamot túl későn vesszük észre, vagy a csípő nem rakható vissza a helyére, a rendellenességnek műtéti megoldása van.

Pavlik szíj, terpeszpelenka

Mi a kezeletlen csípőficam következménye?

Ha nem kezeljük a csípőficamot, a gyermek érintett végtagja rövidebb marad, sántítani fog, a csípő mozgástartománya beszűkül és az ízület hamar elkopik. Ez fiatal felnőtt korra csípőfájdalomhoz, járásnehezítettséghez vezethet, aminek a megoldása csípőprotézis beültetése lehet, azonban teljes ficam esetén a protézis beültetés is nehézségekbe ütközhet.


RÓLUNK
Szakrendelésünkön elsősorban a mozgásszervek szerzett és veleszületett betegségeivel, a csípőproblémák, láb deformitások, valamint a gerinc betegségeivel, azok szűrésével és gyógyításával foglalkozunk. Szeretettel várjuk a gyermekeket a régió minden településéről, Nyíregyházáról, Mátészalkáról, Fehérgyarmatról, Miskolcról, Karcagról, Sátoraljaújhelyről, Szolnokról is!