MAGÁNRENDELÉS

DR. FAZEKAS KATALIN

Debrecen, Ötvenhatosok tere 3.

A rendelés időpontja:
Kedd: 16:00-18:00 óra között
Előjegyzés a magánrendelésre: +36 30 414 0546

DR. SZEVERÉNYI CSENGE

4032 Debrecen, Ötvenhatosok tere 3.

A rendelés időpontja:
Szerda: 16:00-18:00 óra között
Előjegyzés a magánrendelésre: +36 30 985-8749
szeverenyi@gyermek-ortopedia.hu

TEVÉKENYSÉG


Csípőficam/csípőszűrés

A veleszületett csípőficam szűrésére minden babának szükséges a csípőjét 6 hetes korában gyermekortopédiában jártas ortopéd szakorvosnak megvizsgálnia. A fizikális vizsgálatot egészíti ki az ultrahanggal végzett vizsgálat, amely sokkal nagyobb precizitással mutatja meg az esetleges problémákat. A vizsgálat gyors, fájdalommentes. A korán felismert csípőficamok az esetek legnagyobb részében időben elkezdett kezeléssel (pl.: Pavlik-szíj) gyógyíthatók.

Lúdtalp

A hosszanti lábboltozat süllyedését nevezzük lúdtalpnak, vagy bokasüllyedésnek. A láb vizsgálatát követően életmódbeli, cipő és cipőbetét viselési tanácsadás történik.

Dongaláb

A veleszületett dongaláb korszerű kezelése az úgynevezett Ponseti módszerrel történik, lehetőleg a gyermek egy hetes korától elkezdve. A módszer része a sorozatgipszelést követő, helyi érzéstelenítésben végzett Achilles-ín hosszabbítás és a megfelelő ortézis használata. Visszaromló esetek konzervatív és műtéti ellátását is végezzük.

Hanyag tartás

Gyermekkorban, tinédzser korban jellemző tartási hiba, mely megfelelő életmóddal, hát- és hasizomerősítéssel korrigálható.

Gerincferdülés

Általában tinédzser korban észlelik a szülők, iskolaorvosok a gyermek hátának, mellkasának aszimmetriáját. Megfelelő gyógytorna, szükség esetén fűző viselése, cipőemelés használata segíthet a görbület csökkentésén. Súlyos esetekben műtétet javasolunk.

Perthes-kór

A combfej elhalása gyermekkorban. Gyakran combtáji, térdtáji fájdalomként jelentkeznek a panaszok. A fájdalom intenzitása hullámzó lehet. A betegség lefolyása 3-5 év, mely alatt szoros ortopédiai követés javasolt. Kezelésében konzervatív és műtéti megoldások jönnek szóba.

Combfej-elcsúszás (epiphyseolysis capitis femoris)

A combfej lecsúszása a combnyakról. A tinédzser kor betegsége, melyet a nemi és a növekedési hormonok arányának eltolódása okoz. Gyakran térd- és combtáji fájdalomként jelentkezik. Sürgős műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

Ferde nyak (torticollis)

A fejbiccentő izom rövidülése következtében a csecsemő a fejét rendszeresen csak az egyik irányba fordítva tartja. Hosszú távon arcaszimmetria alakulhat ki. Megfelelő tornával az esetek többsége kezelhető. Súlyosabb esetekben műtéti korrekció végzendő.

Neurológiai betegségek (oxigénhiányos állapotok, izomgyengeség)

Az úgynevezett neuromuszkuláris betegségek skálája igen széles. Leggyakoribbak a cerebral paretikus (spasztikus, Little-kóros) gyermekek. A betegség súlyossága egyénileg nagyon változó, az egyszerű járásnehezítettségtől a teljes testi és szellemi visszamaradottságig terjedhet. Ortopédiai ellátásukban különböző műtétek, ínhosszabbítások, csontműtétek, ortézisek, Botox injekció adása és gipszelés jön szóba.

X-láb, O-láb, végtaghossz különbség

Az alsó végtagok tengelyeltérései növésben levő gyermeknél gyakran spontán korrigálódnak. Súlyosabb esetekben kisebb műtéti beavatkozással (átmeneti növekedésgátlással) jó korrekció érhető el. Hasonló beavatkozással végtaghossz-különbség is korrigálható.


RÓLUNK
Szakrendelésünkön elsősorban a mozgásszervek szerzett és veleszületett betegségeivel, a csípőproblémák, láb deformitások, valamint a gerinc betegségeivel, azok szűrésével és gyógyításával foglalkozunk. Szeretettel várjuk a gyermekeket a régió minden településéről, Nyíregyházáról, Mátészalkáról, Fehérgyarmatról, Miskolcról, Karcagról, Sátoraljaújhelyről, Szolnokról is!